נחשים בישראל
ארץ ישראל התברכה בטבע נפלא, במגוון של פנינות חמד מדהימות, במזג אוויר נעים ונוח (לרוב) ובאורח חיים שמשלב בתוכו הרבה חוץ. כאשר אנחנו בחוץ בעונות החמות, חשוב מאוד שנשים לב לסכנות שעלולות לרבוץ מעבר לפינה – חלקן הם נחשים. אבל אילו נחשים קיימים בכלל בארץ? איך נדע מיהו נחש ארסי ומי לא? למי כדאי לפנות, ומה חשוב לעשות? במאמר זה נענה על כל השאלות על נחשים בישראל.
תוכן עניינים
Toggleכל מה שרציתם לדעת על נחשים בישראל
המדינה הקטנה והיפה שלנו נמצאת ברוב המוחלט של השנה בעונות חמימות עד חמות מאוד, ובעונות הללו משפחות רבות יוצאות מהבתים ומטיילות, נהנות מהטבע היפה, אתרי הנופש, החופים והנופים. בעונות החמות חשוב מאוד להיות מודעים לחיות בר רבות אשר יוצאות מהמחבוא החורפי שלהן ומסתובבות בכל רחבי ארץ – ובמיוחד לשים לב אל נחשים בישראל, בעיקר נחשים ארסיים בישראל. מה חשוב לדעת על נחשים בישראל, נחשים ארסיים בישראל ומה הם סוגי נחשים בישראל?
אילו נחשים ארסיים קיימים בישראל?
בארצנו הקטנטנות ישנם מינים רבים של בעלי חיים מכל סוג, חלקם מוכרים יותר וחלקם קצת פחות. אך כשמדובר בנחשים
ובאינטראקציה עם החיה הספציפית הזו, חשוב להכיר גם אם לא את כל סוגי נחשים בישראל – לפחות מה הם סוגי נחשים ארסיים בישראל. כיום, בישראל מתקיימים וחיים כ-42 סוגים שונים ומגוונים של נחשים. כחלק מה-42 הללו ישנם 9 סוגי נחשים בישראל שהם ארסיים.
נחשים ארסיים בישראל הם:
- צפע מצוי
- אפעה
- פתן שחור
- עכן קטן
- עכן גדול
- עכן חרטומים
- שפיפון
- צפעון שחור
- צפע חרמון
באילו מצבים או אזורים נפגוש נחש?
נכון, לא כולנו גרים לצד שטחי פתוחים, חורשות או אזורים בעלי טבע סבוך. אבל נחשים יכולים להופיע גם בשכונת המגורים שלנו, בפארק ציבורי, בחצר שלנו, בגינה הפרטית, במרפסת, ואפילו בתוך הבית עצמו.
מה צריך לעשות כשנתקלים בנחש?
אנחנו יודעים שהיתקלות בנחש היא אף פעם לא סיטואציה נעימה – ההפך, זהו מצב מלחיץ ומפחיד שירתיע אנשים רבים, גם כאלו שעובדים עם בעלי חיים היום-יום שלהם. היתקלות עם נחש תמיד קודם כל מעלה את החשש לנשיכה, ועוד יותר לנשיכה ארסית. אז מה צריך לעשות כשאנחנו נתקלים בנחש?
לנשום עמוק
נכוו, זו סיטואציה מלחיצה מאוד, בעיקר אם אתם לבד בבית או מלווים בילדים קטנים וחיות מחמד, להן הסיכון גבוה יותר. אבל אל תתנו לפחד להשתלט עליכם – תנשמו עמוק, אל תתנהגו בפזיזות או מתוך לחץ, תעקבו אחרי ההוראות ואתם תהיו בסדר.
להתרחק ככל הניתן
קודם כל חשוב שתתפסו מרחק מהנחש – לפחות 2-3 מטרים. הקפידו להרחיק מהנחש גם ילדים וחיות מחמד, ואפילו כדאי להכניס אותם לחדר נפרד בכדי שלא יווצר מצב שהם מתקרבים בטעות אל הנחש ונפגעים. חשוב לשמור על קשר עין עם הנחש גם כשאתם מתרחקים, בכדי לוודא שאתם יודעים את המיקום שלו.
ליצור קשר מיידי עם לוכד נחשים מקצועי
כאשר מדובר בהיתקלות בנחש בשטח ציבורי, כמו גינה או פארק, תצטרכו להתקשר למוקד העירוני שלכם ולהתריע על המצב, כדי שהעירייה תוכל לשלוח מטעמה לוכד ולטפל בעניין. אך כאשר מדובר בשטח הפרטי שלכם, החצר, המרפסת, או אפילו בתוך הבית – האחריות היא עליכם (וכנראה גם המוטיבציה הגבוהה להוציא אותו משם) ועל כן תצטרכו בעצמכם לקרוא ללוכד נחשים שיטפל בעניין במהרה.
לא לנסות ללכוד את הנחש בעצמכם
גם אם צפיתם בהרבה סרטי טבע, ואתם לא מרגישים המון פחד מסביב לנחשים – אל תנסו בשום פנים ואופן ללכוד בעצמכם את הנחש. עין מקצועית תדע להבדיל בין נחש מסוכן וארסי לנחש שאינו אמור להזיק לבני אדם – אבל מי שאינו מורשה ללכידת נחשים צריך לשמור מרחק ולא להתקרב לנחש כלל. אל תנסו לרדוף אחריו, לאיים עליו או להיות אגרסיביים כלפיו – אתם לא יכולים לדעת מה תהיינה ההשלכות וחשוב שלא תקחו סיכון.
אילו נחשים בישראל מסוכנים לנו?
לא כל התקלות עם נחש היא מצב שמסכן חיים – משום שישנם זנים של נחשים שפחות מסוכנים לנו. אבל תמיד חשוב לנקוט באמצעי זהירות רבים כאשר נתקלים בנחש. נחשים מסוכנים לבני אדם הם נחשים ארסיים. הנחשים הארסיים יכולים להחדיר לגוף האדם ארס דרך נשיכה, והנזק יכול להיות מבינוני עד חמור מאוד, תלוי בנחש. אבל איך נדע אם הנחש שמולנו ארסי?
איך יודעים לזהות נחש ארסי? ומה קורה אם הוכשנו?
שאלת השאלות היא כאמור, כיצד לדעת האם אנו עומדים מול נחש ארסי. לא כולם יודעים לזהות נחשים ארסיים בישראל, לכן חשוב שתלמדו ותכירו את סוגי הנחשים הארסיים הקיימים בישראל – אך יש להכיר בכך שכל עוד אנחנו לא בעלי מקצוע, אנחנו לא באמת יכולים להבטיח לעצמנו שהנחש שמולנו אינו ארסי. במידה והכיש אתכם נחש – אל תמצצו את הארס בשום פנים ואופן, התקשרו במיידי להזמין אמבולנס וצלמו את הנחש בכדי שהצוות הרפואי ידע איך לטפל בכם בהתאם.
איך בוחרים לוכד נחשים?
ברגע האמת, חשוב שיהיה לכם איש מקצוע שאתם יכולים לסמוך עליו, לבצע את הפעולות הנדרשות במקצועיות וזריזות בכדי למנוע נזק לסביבה ולאנשים בקרבת המקום. אבל איך בוחרים נכון? מה צריך לדעת בכדי לבחור לוכד נחשים בישראל, בעיקר נחשים ארסיים בישראל? איגדנו עבורכם את הפרמטרים החשובים ביותר שיש לבדוק לפני שבוחרים לוכד נחשים מקצועי:
כשמדובר בתחום מורכב ולעיתים מסוכן כמו לכידת נחשים, חשוב מאוד לפנות ללוכד נחשים עתיר ניסיון ולא לבחור בחובבנים. כאשר אתם בוחרים בלוכד נחשים מיומן ומנוסה כמו הלוכד משוהם – אשר מחזיק ביותר מ-50 שנים של ניסיון בתחום – אתם שמים את הביטחון שלכם בידיים עם מספיק ניסיון בכדי לדעת לפתור כל בעיה, ללכוד את הנחש בצורה מהירה ואפקטיבית, ולהנחות אתכם בצעדים החשובים לפני ההגעה שלו אל הזירה.
לוכד נחשים הוא מקצוע לא פשוט כלל, וחשוב שכשאתם בוחרים אחד שתדעו לבחור בעל מקצוע מהימן שניתן לסמוך עליו – שיגיע במהרה למקום הימצאות הנחש, יעשה את העבודה הטובה ביותר, ולא יפגע בנחש ללא סיבה או ישתמש בחומרים רעילים שיזיקו לנחש ולסביבה בה הוא נלכד.
במקרה בו הופיע נחש בביתכם או באזור המגורים שלכם, קריטי שיהיה לכם בעל מקצוע המומחה בלכידת נחשים שזמין עבורכם. בחרו בלוכד נחשים שידוע בזמינות הגבוהה שלו, ניידות ומהירות תגובה.
לוכד נחשים מוצלח יחזיק בארסנל של לקוחות מרוצים, מאנשים פרטיים ועד גופים ציבוריים גדולים, שתמיד יבחרו בו במקרה של הופעת נחש ללא צל של ספק.
לכידת נחשים היא מקצוע לכל דבר, וכמו שלא תיקחו את שירותיו של סתם אדם מהרחוב עבור תיקון מכשיר חשמלי, בניית בניין או תכנות של מכונה – כך גם חשוב לבחור בלוכד נחשים מקצועי עבור הסיטואציה שלכם. בחרו בלוכד נחשים מורשה, מנוסה, בעל תעודות והסמכות רלוונטיות לתחום.
ישנם כ-9 סוגים של נחשים ארסיים בארץ: צפע חרמון, צפע מצוי, אפעה, פתן שחור, עכן קטן, עכן גדול, עכן חרטומים, שפיפון, וצפעון שחור. חשוב לזכור שאנחנו לא מיומנים לכך ושרק בעל מקצוע יוכל לזהות באופן וודאי את סוג הנחש ולהחליט על דרכי פעולה שימנעו פגיעה בנו ובסביבה.
במידה ונתקלתם בנחש, לא משנה אילו סוגי נחשים בישראל או האם מדובר בהימצאות נחשים ארסיים בישראל או נחשים שאינם ארסיים, חשוב שתפעלו כך: תתרחקו ממנו לפחות 2-3 מטרים, תשמרו איתו על קשר עין, אל תנסו לרדוף אחריו או לתפוס אותו, ותתקשרו במהרה ללוכד נחשים מנוסה או למוקד העירוני שלכם במידה והנחש בשטח ציבורי.
על קצה המזלג, תפקידו של לוכד נחשים הוא להגיע למקום האירוע כמה שיותר מהר כאשר הוא מוקפץ, להרחיק אנשים מהסביבה, לזהות את סוג ומין הנחש, לפעול בהתאם לידע שלו על סוג הנחש, ללכוד את הנחש בעזרת טכניקות וציוד מתקדם, ולאחר בירור מול הרשויות המקומיות לשחרר את הנחש חזרה בטבע מבלי שיגרם לו נזק (הריגה של נחש היא עבירה על החוק בישראל)
במידה ולא הצלחתם להתחמק מכך ולצערכם הכיש אתכם נחש, חשוב שתזכרו לא לנסות למצוץ את הארס בשום אופן, להתקשר ולהזמין מהר אמבולנס, ולדאוג לצלם את הנחש בכדי שהצוות הרפואי ידע לזהות איזה נחש זה, וכן יבין בהתאם איך לטפל בכם ובנשיכה שלכם.